004

Real-Time LCA

Capacit lancerer banebrydende software i fælles startup

I et joint venture lancerer Capacit en banebrydende cloudbaseret løsning sammen med ABC Rådgivende Ingeniører, der fremover skal være med til at løfte byggebranchens digitale transformation mod den grønne omstilling. Løsningen gør det muligt at beregne CO2e på nybyggeri ved hjælp af en unik miljødatabase og kunstig intelligens.

Fra årsskiftet skal den danske byggebranche imødekomme nye miljøkrav, der kræver at dokumentation på byggeriers klimaaftryk, og livscyklusvurderinger (LCA) bliver en del af bygningsreglementet. Der skal laves LCA-beregninger for al byggeri, som kræver energiberegning, og nybyggeri på over 1.000 m2 skal holde sig under 12kgco2-eq/m2/år.   

Derfor vil Capacit og ABC Rådgivende Ingeniører gøre arbejdet med LCA-beregninger simpelt, automatiseret og tilgængeligt for alle involverede i et byggeprojekt. Deres joint venture, Gaiup, lancerer nu platformen ”Real-Time LCA”, hvor alle projektdeltagere i realtid kan parre deres 3D-model med opdaterede data for materialernes klimaaftryk ved hjælp af et simpelt plugin.

Fællesskab skaber fremtidens IT-produkter

Real-Time LCA, der er baseret på Microsoft Cloud-teknologi, er udviklet i tæt dialog med særligt bæredygtighedsledere og LCA-professionelle, men også andre af byggebranchens aktører. Det har været med til at sikre en moderne, sikker og brugervenlighed platform, som alle brugere kan være trygge ved at anvende.

- Gennem et gensidigt givende fællesskab på tværs af brancher og fagligheder, er det på kun fem måneder lykkes vores talentfulde IT-specialister at gå fra idéfase til en fuldstændig innovativ og unik cloudbaseret løsning, der inden længe vil gøre en markant forskel for byggebranchen og klimaet. Det er vi ret stolte af at være en del af, udtaler Mikkel Schrøder, direktør for Capacit, og fortsætter:

- Capacit er grundlagt med henblik på at revolutionere måden, som man indgår samarbejde på i IT-branchen. Det betyder bl.a., at vi indgår som medinvestor i startups, hvor vi tager ansvar for at udvikle værdiskabende it-produkter med minimal time to market til gavn for alle parter.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke lignede løsninger på markedet, og Real-Time LCA vil være med til at optimere proceduren for at arbejde med byggeriers klimaaftryk i byggebranchen ved at fjerne mange manuelle og repetitive processer, der i dag stjæler kostbar tid.

- LCA skal være allemandseje, hvis vi skal rykke på klimaet i byggebranchen. Det har været en kæmpe udfordring, men med kvalificerede allierede inden for software-løsninger, har vi realiseret denne vision med vores cloudbaserede platform, siger Martin Romby Hauge, afdelingsleder hos ABC Rådgivende Ingeniører og CTO i Gaiup.

Kunstig intelligens finder CO2-besparelser

I sidste ende skal LCA fremme den grønne udvikling af byggeriet. Derfor er platformen ud over en unik miljødatabase med digital information fra generiske, branche- og produktmiljødeklarationer udstyret med en kunstig intelligens, der foreslår alternative materialevalg. Næste skridt er kobling af CO2e med data om blandt andet pris, lokation, akustik og brand, så der kan leveres mere holistiske anbefalinger, der er nemme at handle på.

Læs mere om Real-Time LCA lige her.